Mimo sprzeciwu księży katechetów dyrekcja, jak co roku, urządziła konkurs na najpiękniejszą klasową dynię. Ale wcześniej dzieci na religii wysłuchały pogadanki i obejrzały film na temat potwornych zagrożeń płynących z obchodów znienawidzonego przez Kościół święta Halloween. W końcu specjaliści od czarów i magii wiedzą o czym mówią.
Przebieranie się z duchy i straszne stwory to dobra terapia. To "oswajanie" tego czym nas straszono. Wszak gdy się z czegoś śmiejemy to nie ma miejsca na strach. Czy tego właśnie boją się specjaliści od magii, duchów i czarów?
My przyrządzamy niedocenianą dynię na wiele sposobów. Mamy przy tym zabawę przy wycinaniu lampionów. A oto nasza dynia.
Jest dość powodów, by jej spróbować. za stroną allforbody przytaczam kilka:
Jest niskokaloryczna.
Jest łatwostrawna i rzadko wywołuje uczulenia. Z tego względu jest jednym z ważniejszych komponentów odżywek dla dzieci. Co więcej, jest polecana jako pokarm zastępczy dla niemowląt nie karmionych piersią.
Jest bogata w beta karoten (prowitaminę A), który ma działanie antyutleniające i inaktywujące wolne rodniki, co przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Beta karoten chroni powierzchnie i błony śluzowe organizmu i pośrednio wpływa na sprawność systemu odpornościowego.
Zawiera spore ilości witaminy C, witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego.
Jest doskonałym źródłem składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i fosforu.
Działa odkwaszająco na organizm.
Regularne spożywanie dyni przyczynia się do uregulowania poziomu cukru we krwi, korzystnie wpływa na trzustkę, niszczy pasożyty zasiedlające jelita oraz powoduje wydzielanie śluzu z płuc, oskrzeli i gardła.
Pozwala usuwać z organizmu nadmiar wilgoci wywołany nadmiernym spożyciem nabiału, jaj, mięsa, żywności rafinowanej i przetworzonej, złym łączeniem składników, przejadaniem się, jedzeniem o niewłaściwych porach.
Nasiona dyni zawierają bardzo dużo fitosteroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w ścianach naczyń krwionośnych złogów cholesterolu, a co za tym idzie, zapobiegają miażdżycy. Ponadto zawierają mnóstwo minerałów (cynk, żelazo, wapń, selen, miedź, mangan) witaminę E i lecytynę.
Pamiętajmy więc o niezwykłych właściwościach dyni i wykorzystujmy ją w kuchni, póki sezon dyniowy trwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz